Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Táplálkozási alapfogalmak képes leírás - Diéta - diéták, receptek és fogyókúrák.tlap.hu
részletek »

Táplálkozási alapfogalmak - Diéta - diéták, receptek és fogyókúrák.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: dieta.tlap.hu » Táplálkozási alapfogalmak
Keresés
Találatok száma - 9 db
Böjt - diéta

Böjt - diéta

A böjt a legrégebbi és leginkább elterjedt gyógymód. A beteg állatok ösztönösen tudják, hogy mi a helyes, amikor napokig nem vesznek magukhoz táplálékot. Minden ember ismeri a láz időszakában fellépő étvágytalanságot. Ilyenkor a szervezet lecsökkenti a táplálékfelvételt, hogy minden energiát a betegség leküzdésére fordíthasson. A böjtkúra nemcsak a betegségek megelőzésére, de gyógyítására vagy enyhítésére is alkalmas...

Cukor helyett

Cukor helyett

Alternatív édesítő lehetőségek. Ezeket két fő kategória mentén csoportosítottuk, aszerint, hogy a szervezetnek szolgáltatnak-e energiát vagy energiamentesek. Mindkét csoporton belül kiemeltünk két édesítőt, mely véleményünk szerint megérdemli, hogy bővebben szóljunk róla, mert kiemelkedő tulajdonságokkal bír - ez a xilit és az eritritol.

Fehérjék

Fehérjék

Szervezetünk működéséhez energia és sok egyéb anyag is szükségeltetik. Ezeket biztosítja (néha fölös mennyiségben is) táplálkozásunk. A fehérje szóra a legtöbb embernek a tojásfehérje jut eszébe, és ez nem is jár messze a valóságtól. A tojásfehérje is éppúgy fehérje, mint sok más élelmiszer fehérjéje, de csak egy a sok fehérjeforrás közül. A fehérjéket úgynevezett aminosavak alkotják, ezekből az emberi szervezetben húszféle fordul elő. Közülük tízet saját magunk is képesek vagyunk előállítani szintézissel, a másik tízet viszont nem, de mivel az élethez szükségesek, ezért a táplálkozásunkkal kell bevinni őket. Ezeket hívjuk esszenciális aminosavaknak, azokat a fehérjéket pedig, amelyek ezt a tizet is tartalmazzák, teljes értékű fehérjéknek. Ebből következik, hogy amelyek nem, azok nem teljes értékű fehérjék, de az nem, hogy ezek 'másodrangú' fehérjeforrások lennének. A teljes értékű fehérjéket állati eredetű élelmiszereinkben találhatjuk meg.

Egészséges életmód magazin hírek
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell figyelni, mert árthatsz is vele
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell... Szakértő beszél a vashiány szerteágazó problémájáról. A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz, ami az egész életminőséget befolyásolja. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy...
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, végre hosszabbak a nappalok, este már nem...
Az egészséges táplálkozás 12 pontban
Az egészséges táplálkozás 12 pontban Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással...
HACCP rendszer

HACCP rendszer

HACCP rendszer készítés, HACCP kézikönyv kidolgozás, HACCP felülvizsgálat, élelmiszerhigiénia, élelmiszer minőségbiztosítás gyorsan, olcsón, garanciával. HACCP munkáink túlnyomó része Budapest és Pécs környékére, illetve Pest, Baranya, Somogy, Tolna Megye területére tehetőek, de HACCP szolgáltatásainkat országosan végezzük. Mi a HACCP rendszer? HACCP nemzetközileg elfogadott rendszer arra, hogy a lehetséges veszélyeket azonosítsuk, értékeljük, kezeljük a biztonságos élelmiszerek forgalmazása érdekében, valamint rendszer arra, hogy meghatározza, egyes tevékenységeket ki, hol, hogyan és mikor végezze a fogyasztók egészségvédelme és biztonsága érdekében. HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Points, veszély elemzés és a szabályozás kritikus pontjai meghatározásának rendszerét az USA-ban fejlesztették ki az 1960-as években, amit a WHO (Word Healt Organisation, Egészségügyi Világszervezet) adott közre Codex Alimentarius néven. Ebben rögzítik, hogy a különböző veszélyek megelőzését célzó műveletirányítási tevékenységekre terjed ki.

Irányadó Napi Beviteli Érték - GDA

Irányadó Napi Beviteli Érték - GDA

Lehet, hogy észrevette már az élelmiszercímkéken található Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) jelzést, ám mit is jelent ez? Az Irányadó Napi Beviteli Érték egy útmutató az összes energia- és tápanyagmennyiségről, amit egy tipikus egészséges felnőttnek egy nap el kellene fogyasztania. Ezeket az értékeket önkéntes alapon az étel- és italgyártók és a kiskereskedelmi iparágak szolgáltatják, összefüggésben az ételek és italok energia- és tápanyagtartalmával. A fogyasztókat ezzel az információval ellátva, remélhető, hogy jobban megértik majd, hogy az egyes termékek miként járulnak hozzá egy általánosan kiegyensúlyozott táplálkozás megvalósításához. Az étel- és italgyártók, valamint a kiskereskedelmi iparágak INBÉ értékeiket, a táplálkozási követelményekről és javaslatokról szóló, legfrissebben megjelentetett tudományos adatokon alapuló nemzetközi, EU és kormányzati irányelvekből származtatják. Azonban eltérések figyelhetők meg a különféle használt rendszerek között, a tudományos adat hivatkozások eredetének és a számítási módszerekben való kisebb eltéréseknek köszönhetően.

Nyomelemek

Nyomelemek

Ételeink tápanyagokból állnak, ezek a fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok és az ásványi anyagok. Újabban idesorolják a vizet, az élelmi rostanyagokat és a flavonoidokat is. Ha valamely tápanyag mennyisége a szervezetben több mint 0,005%, makrotápanyagnak, ha kevesebb, mikrotápanyagnak nevezik. Az ásványi anyagok egy része makro-, más része mikrotápanyag. A mikrotápanyagokhoz tartozó ásványi anyagokat nyomelemeknek is nevezik. Az élő szervezetek számára szükséges nyomelemek száma közel van a harminchoz. Azonban az enzimek működése szempontjából nélkülözhetetlen nyomelemek ártalmasak is lehetnek. A szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemeket egyrészt táplálékainkból, másrészt megbízható, engedélyezett készítmények útján szerezhetjük be. A nyomelemek száma közel van a harminchoz, ám ezek a az enzimek működése szempontjából nélkülözhetetlen nyomelemek ártalmasak is lehetnek.

Rost hátán rost - a ballasztanyagok

Rost hátán rost - a ballasztanyagok

Rostban gazdag élelmi anyagok nélkülözhetetlenek a tápcsatorna egészséges működéséhez, a fel nem szívódó elemek képezik ugyanis azt a ballasztanyagot, amely a beleket kitöltve lehetővé teszi a béltartalom folyamatos továbbítását.

Táplálkozz az Öt Elem Tana szerint! - diéta

Táplálkozz az Öt Elem Tana szerint! - diéta

Táplálkozz az Öt Elem Tana szerint! Tudd meg, mit jelent, ha az édes ízt kívánod állandóan, a kínai gyógyítómesterek osztályozása alapján pedig válassz az évszaknak megfeleően fűtő vagy hűtő hatású táplálékot!

Testzsírszázalék kalkulátor

Testzsírszázalék kalkulátor

Minden fogyókúrázó alapeszköze kellene, hogy legyen a testzsírszázalék kalkulátor. Ez a mérőszám, amelynek a segítségével pontosan nyomon tudod követni, hogy milyen eredményes a diétád. Azt is megtudhatod, hogy miért felesleges és félrevezető a BMI (testtömegindex). Többfajta kalkulátor is kipróbálhatsz az igényeidnek megfelelőt. Használhatod az amerikai hadsereg által alkalmazott kalkulátort vagy a legpontosabb bőrredőméréses technikát.

Tuti menü